Het is een absolute must om een enquête als een vast onderdeel na een webinar in te zetten. Dit biedt gelegenheid tot feedback op verschillende vlakken en is inzetbaar voor elk type webinar. Voor wat betreft de enquête zijn de volgende punten interessant:
Verschillende doelen, verschillende vragen
Er zijn verschillende voordelen aan de enquête. Mensen voelen zich redelijk anoniem in de webinar omgeving en geven daarom sneller commentaar. In de eerste instantie is de enquête natuurlijk bedoeld om verbeterpunten aan het licht te brengen, maar daarnaast is het ook een geschikte manier om ideeën van deelnemers te verzamelen, klantprofielen voor de eigen CRM-database te verrijken en doelstellingen meetbaar te maken.
Stel in de enquête open en gesloten vragen, en maak bij gesloten vragen gebruik van duidelijke antwoord categorieën zoals de Likert schaal. De Likert schaal is een betrouwbare en populaire meetmethode voor gedrag en houding en gebruikt veelal een 5-punt schaal, die loopt van het ene uiterste (bijv. helemaal tevreden) tot het andere uiterste (bijv. helemaal ontevreden).
Enquêtevraag met Likert schaal
Koppel de vragen in de enquête vervolgens aan de doelstellingen en creëer zo een waardevol instrument. Er kan worden gekozen voor vragen uit 3 verschillende categorieën:
Categorie 1: Klanttevredenheid:
- Het webinar voldeed aan mijn verwachtingen (Likert schaal)
- De spreker kon de informatie goed overbrengen (Likert schaal)
- Wat vond u het beste aan dit webinar (open vraag)?
- Wat vond u minder goed aan dit webinar (open vraag)?
Webattract, een Amerikaanse partij die ruime ervaring heeft met het gebruik van een enquête in de webinar player, stelt in de enquête altijd de vraag in hoeverre de verwachtingen zijn uitgekomen. De effectiviteit van het webinar wordt daarmee bepaald volgens de maatstaven van de 5-punt Likert schaal:
- Bij <80% neutraal (punt 3) tot zeer goed (punt 5), doelstelling niet behaald;
- Bij >80% neutraal (punt 3) tot zeer goed (punt 5), doelstelling is behaald;
- Bij >90% neutraal (punt 3) tot zeer goed (punt 5), boven verwachting.
Categorie 2: Input voor volgend webinar:
- Heeft u tips voor een volgend webinar?
- Welk onderwerp(en) zou u graag terugzien bij een volgend webinar?
- Op welke tijd zou u bij voorkeur een webinar willen volgen?
Met dit soort vragen wordt de interesse van de doelgroep gepeild en kan de inhoud van een volgend webinar (mede) worden bepaald.
Categorie 3: Profielverrijking:
- In hoeverre bent u van plan om product X te kopen? (Likert schaal)
- Wat is de jaarlijkse omzet van uw organisatie? (gesloten vraag, bijv.: 0,5 – 1 miljoen; 1 – 5 miljoen; enz.; weet niet)
- Welke rol heeft u in het beslissingsproces? (gesloten vraag, bijv.: ik neem de beslissing, ik adviseer de verantwoordelijke, ik speel geen rol in het beslissingsproces, enz.)
De vragen met betrekking tot profielverrijking zijn vooral van toepassing voor marketingdoeleinden en natuurlijk erg afhankelijk van het product of de service in kwestie. Bovenstaande voorbeelden dienen daarom ter inspiratie. Meestal worden er 1 à 2 profielverrijkingsvragen gesteld aan het eind van de enquête. Dit soort vragen kunnen eventueel ook in polls worden verwerkt.
Tot slot zijn er een aantal richtlijnen met betrekking tot de formulering van de vragen en de lengte van de enquête. Zo is het belangrijk om het taalgebruik van de doelgroep aan te houden en geen fouten te maken, zoals twee vragen in één stellen of dubbele ontkenningen. Daarnaast geldt er een voorkeursvolgorde in de enquête van meer algemene vragen naar meer specifieke vragen. De mogelijkheid om vragen en/of opmerkingen achter te laten dient ook altijd aanwezig te zijn aan het eind van de enquête. De lengte van een webinar enquête verschilt van die van de standaard online enquête van ±10 minuten. Doorgaans zijn 8 tot 10 vragen voldoende en voorkomt dit dat deelnemers afhaken.
Tips voor meer respons
Webattract hanteert de volgende benchmarks:
- <25% ingevuld, onder gemiddeld;
- 25-45% ingevuld is de target;
- >35% ingevuld, boven gemiddeld.
Uit bovenstaande benchmarks blijkt dat enquêtes lang niet altijd worden ingevuld. Ingevulde enquêtes zijn waardevol en deze bewust promoten levert meer respons op. Dit kan op 3 verschillende manieren worden gedaan.
Wanneer ervoor wordt gekozen om een enquête in de webinar player te integreren, kan er voor een gerichte call2action worden gekozen bij het aanmaken van het webinar. Hierbij klikken deelnemers op “vul nu de enquête in”, waarbij de enquête automatisch opent. Deze call2action zorgt voor zo’n 18% meer ingevulde enquêtes.
Ten tweede speelt de spreker een belangrijke rol in het behalen van een hogere respons. Door in het webinar zelf mondeling de aandacht op de enquête te vestigen, zullen meer mensen deze invullen. Deze aankondiging wordt vaak aan het eind van het webinar gedaan, maar ook aan het begin aangezien niet alle deelnemers tot het eind zullen blijven. Hiermee wordt een respons van 25 tot zelfs 50% behaald. Wanneer er geen enkele aandacht op de enquête wordt gevestigd, vult gemiddeld slechts 2 tot 10% de enquête in.
Voorbeeld Call2Action om enquête te lanceren
Een laatste effectieve manier om het aantal ingevulde enquêtes te verhogen, is om een “cadeautje” aan te bieden aan deelnemers die de enquête hebben ingevuld, zoals de aantekening van het webinar of een whitepaper. Experts passen dit middel vaak toe, en verwijzen al naar de enquête en het cadeautje in de inleiding van het webinar.