Er zijn geen standaard regels waarmee de duur van een webinar of webcast kan worden vastgesteld. Wel zijn hier richtlijnen voor, en bovendien een aantal adviezen om te zorgen dat het online publiek gedurende de uitzending behouden blijft:
Richtlijnen duur webinar en webcast
Doorgaans is 30-60 minuten een goede duur voor marketingwebinars. Uitgangspunt is dat een webinar de mogelijkheid tot verdieping moet bieden, veel ervaren webinar partijen adviseren dan ook om minimaal 30 minuten te vullen. 60 minuten wordt meestal als maximale duur aangehouden, zodat het webinar niet teveel inbreuk doet op de dagelijkse werkzaamheden van de deelnemer.
Uitzondering op de ‘regel’, zijn webinars waar men voor moet betalen. Dit zijn vaak trainingen zoals geaccrediteerde webinars. De duur van dit type webinar is vaak 45-75 minuten en is door een accreditatie commissie in een reglement vastgelegd. Ook webinars voor interne communicatie zijn regelmatig langer van stof.
In tegenstelling tot bij webinars, zijn er voor webcasts geen richtlijnen met betrekking tot de duur van de uitzending. Dit komt doordat het allerlei soorten uitzendingen kunnen zijn, zoals een raadsvergadering, bekendmaking van jaarcijfers of een event. De tijd is hier minder van belang, omdat niet het online publiek maar het zaal publiek centraal staat. De duur kan variëren van nog geen 20 minuten voor een kort, inspirerend event, tot congressen van een hele dag.
Zowel webinars als webcasts worden na afloop binnen 5 minuten on-demand geïndexeerd. Dit maakt de uitzending makkelijk doorzoekbaar op deelonderwerpen. Bovendien hoeven deelnemers dan niet de volledige uitzending te bekijken, maar kunnen zij ervoor kiezen om on-demand bepaalde delen over te slaan.
Bekijk ook dit webinar over “Benchmarks & Best practices”
Behoud van deelnemers tijdens het webinar
Ongeacht de duur en het type webinar is het belangrijk dat het onderwerp meerwaarde biedt voor de deelnemer en de tijdsinvestering waard is. Zij zullen anders niet deelnemen of tussendoor afhaken. Verder is het belangrijk dat er altijd voldoende interactie plaatsvindt, waardoor deelnemers betrokken blijven gedurende de hele duur van de uitzending. Dit kan op vele manieren, zoals polls, het mondeling behandelen van vragen en call2actions. Het is een gemiste kans om dit niet toe te passen, aangezien het voorkomt dat mensen afhaken en/of niet voldoende opsteken van de sessie.
Tot slot is timing erg belangrijk bij het webinar. Begin op tijd en eindig op tijd en wijk hier zo min mogelijk vanaf om irritatie bij deelnemers te voorkomen. Het is verstandig om één persoon zoals de producer of host aan te wijzen, die de timing in de gaten houdt. Verder helpt een goed script en (meerdere) dry-run(s) bij een correcte timing. Naast het oefenen van de presentatie, wordt met de dry run ook alvast ervaring opgedaan met het aangaan van interactie, zoals het behandelen van vragen en polls, iets wat veel tijd in beslag kan nemen.