Vanuit een campagne-uiting zoals een e-mail uitnodiging, is de landingspagina de plek waar mensen terecht komen wanneer ze op de aanmeldknop klikken. Het doel van een landingspagina is dat mensen zich registreren voor het webinar. Maar let op: zelfs op dit punt kan men nog afhaken! Een goed opgezette landingspagina verkleint deze kans. Hierbij moet er rekening worden gehouden met het volgende:
- Vormgeving landingspagina
- Informatie op de landingspagina
- Gegevens gevraagd bij registratie
Vormgeving landingspagina
Landingspagina’s zijn er in vele soorten en maten, van webshop tot homepage en natuurlijk de webinar inschrijfpagina. Er zijn een aantal algemeen geldende adviezen voor landingspagina’s. Zo moet deze makkelijk te scannen zijn, weinig tekst bevatten en veel witruimtes hebben en wanneer mogelijk ondersteunende illustraties bevatten. Verder is het aan te raden om voor de verschillende illustraties op de landingspagina complementerende kleuren te kiezen, deze trekken namelijk de aandacht. Dit zijn kleuren die tegenover elkaar liggen in het kleurenwiel.
Tip: Voeg social media buttons toe, waarmee het webinar evenement kan worden gedeeld.
Informatie op de landingspagina
Op de landingspagina is alle belangrijke feitelijke informatie over het webinar terug te vinden. Dit omvat in ieder geval: onderwerp, datum, tijd, duur, sprekers, tags en een niveau indicatie. Eventueel kan hier ook de beoogde doelgroep van het webinar worden omschreven.
Verder wordt er een korte samenvatting van de inhoud van het webinar gegeven. In tegenstelling tot wat men vaak denkt, is het niet verstandig om hier op teveel details in te gaan. Dit leidt namelijk af van de kernboodschap, deze moet duidelijk zijn. Indien er een e-mail uitnodiging is ingezet ter promotie van het webinar, is het belangrijk dat de tekst op de landingspagina hier geen exacte kopie van is. Houd er tot slot rekening mee dat de landingspagina ook door Google wordt geïndexeerd en dat SEO hier dus van toepassing is.
Tip: Zorg ervoor dat bezoekers van de landingspagina zich op de pagina zelf meteen kunnen registeren voor het webinar. 1-klik registratie resulteert in mogelijk 50% conversie van landingspagina bezoeker naar registratie, 2 of meer klikken tot significant minder registratie.
Gegevens gevraagd bij registratie
Ten eerste moet er worden gekozen voor een registratie methode. Registreren kan namelijk op 2 manieren; registratie met- of zonder e-mail bevestiging, waarmee de registratie via een link moet worden voltooid. Beiden hebben voor-en nadelen:
Afhankelijk van de doelstellingen van het webinar, kan er worden gekozen voor één van beiden registratie methoden.
Verder staat voorop, dat het inschrijven laagdrempelig moet zijn. Stel alleen vragen die relevant zijn voor de follow-up en het webinar zelf. Dit omvat vaak tenminste:
- Voor- en achternaam;
- Geslacht/titel (mevrouw/meneer);
- E-mailadres.
Eventueel kan er ook worden gevraagd naar:
- Telefoonnummer;
- Functie, organisatie en sector;
- Adres;
- Waar heb je over dit webinar gehoord? (geeft inzicht in de marketing effectiviteit);
- Een open veld voor algemene vragen en/of opmerkingen.
Het succes van het webinar kan in het bijzonder positief worden beïnvloed door te vragen naar verwachtingen met betrekking tot het webinar. Deze feedback biedt de mogelijkheid om de inhoud van het webinar tijdig aan te passen, zodat deze beter aansluit op de wensen van de deelnemers (WIFM). Het is een zinvol begin van de dialoog met prospects.
Er zijn ook een aantal algemeen geldende afraders. Op de landingspagina kan het volgende beter worden vermeden:
- Sales pitch met irrelevante vragen;
- Het aanbieden van indirect relevante content, waardoor mensen van de landingspagina wordt weggeleid.
Het aanbieden van content relevant voor de voorbereiding van het webinar kan eventueel wel worden aangeboden op de landingspagina. Content die pas op een later moment dan in de voorbereiding relevant is, kan beter tijdens het webinar in de player of in een follow-up e-mail worden aangeboden.
Ongeacht welke gegevens er bij de registratie worden gevraagd, het is altijd belangrijk dat ze in ieder geval aansluiten op de doelstellingen. Minder relevante, maar toch interessante vragen kunnen ook tijdens het webinar worden gesteld, bijvoorbeeld in een enquête of poll.
Tot slot kunnen deelnemers online worden gevolgd met de gegevens die tijdens de registratie worden gevraagd: wie zijn ze, hoe betrokken zijn ze bij het webinar, kijken ze live of on demand, welke documenten downloaden ze en wat vullen ze in bij poll of survey vragen. Deze gegevens kunnen vervolgens weer worden gekoppeld aan het CRM systeem van de organisatie en bijvoorbeeld worden gebruikt voor het opvolgen van leads.
Voorbeeld landingspagina (DUO)